Iva CollectionHome » Portfolio Item » Iva Collection

Interview

StartingNow is op bezoek gegaan bij de startup IVA Collection van Ivana Alkovic in Amsterdam. Robin van der Vegt interviewde haar over haar Shoe Wrap Collectie en IVACOLLECTION.COM. En Lieven Engelen die heeft voor de schitterende foto´s gezorgd!

Share:

Ivana Alkovic IVA Collection

Ivana Alkovic uit Amsterdam verkoopt Shoe Wraps.  Shoe wraps. Ik had er nog nooit van gehoord, en ik had ook geen flauw idee wat het zou zijn. Waarom zou ik in godsnaam iets om mijn schoenen heen wikkelen? Ik koop toch gewoon leuke schoenen? “En dat is dus precies wat ik altijd hoor”, zegt Ivana. “Maar als mensen het uiteindelijk zien zijn ze heel enthousiast”. Ivana legt uit dat het niet gaat om het verdoezelen van je eigen schoenen. “Het gaat om het uitdrukken van je eigen stijl, om je schoenen een twist te geven, en je hele outfit dus een persoonlijk tintje te geven”.  Shoe wraps kun je op minimaal vijf manier dragen. Bij je uitgekozen wrap komen instructies om te laten zien hoe je ze kan gebruiken.

Als je het per se wilt vergelijken met nieuwe schoenen, dan zijn dit eigenlijk vijf paar in één. Je kan ze elke dag op een andere manier gebruiken en dus een totaal andere look creëren.

Het idee voor Shoe Wraps ontstond toen Ivana op zoek was naar fold-over boots.  “Maar die waren echt bizar duur“, dus maakte ze zelf een Wrap en creëerde zo de boots gebruikmakend van haar eigen schoenen. “En toen vroeg iedereen me waar ik m’n schoenen vandaan had!” Toen haar andere zelfgemaakte Wraps het ook goed deden op straat, en vriendinnen vroegen of ze ook een paar voor hen kon maken, waagde Ivana de sprong. Ze bedacht een hele collectie met verschillende Shoe Wraps en creëerde zo IVA COLLECTION.

Wrap IVA  Collection

Shoe Wraps IVA Collection

Ok, het zijn dus geen nieuwe schoenen, maar waarom zou ik niet gewoon schoenen kopen? “Als je het per se wilt vergelijken met nieuwe schoenen, dan zijn dit eigenlijk vijf paar in één. Je kan ze elke dag op een andere manier gebruiken en dus een totaal andere look creëren.” IVA Collection, het bedrijf van Ivana Alkovic verkoopt de Shoe Wraps sinds kort via een webshop. Nu is de wintercollectie online, binnenkort komt er een nieuwe collectie met nieuwe Wrap producten.

Voor het leer ging ze naar Londen. Daar verkopen ze het beste en meest exclusieve leer van Europa. Met het luxe leer vloog ze vervolgens naar Servië, om daar het leer te laten bewerken met bijvoorbeeld zijde of katoen en de Shoe Wraps te maken. “Ik kom zelf uit Servië en ken daar iemand die mooie dingen kan maken van leer. De economische situatie is daar niet zo goed, dus ik wilde graag een steentje bijdragen in mijn moederland.” Ook wilde Ivana niet terecht komen bij een massa productie bedrijf in bijvoorbeeld China. “Ik wilde graag een klein bedrijf in de mode-industrie steunen met mijn productie. Mensen denken bij Servië niet echt aan high-fashion, maar uit Belgrado komen veel populaire designers en er is een echte high-fashion scene.

Piano Ivana Alkovic

Ivana met Shoe Wraps op piano

Dus heeft Ivana nu een webshop in Nederland, met leer uit Londen en Shoe Wraps die gemaakt zijn in Servië. Als dat al een hele tour lijkt, sta je er waarschijnlijk nog meer van te kijken dat Ivana totaal geen ervaring heeft in de modewereld. Vanaf jongs af aan is ze namelijk al pianiste. “Vanaf mijn zevende speel ik al piano, en deed ik mee in competities. Muziek is mijn leven, en dat zal ook zo blijven, ik zal daar nooit mee stoppen. De Shoe Wraps, de webshop die ik nu ben gestart doe ik ernaast.” Op haar 22e is Ivana naar Wenen gegaan om aan het conservatorium te studeren en daar is ze haar Nederlandse partner tegen gekomen. Samen zijn ze toen naar Amsterdam verhuist en werken beide als concert pianist en piano docent.

Mijn hele leven ben ik dus al creatief bezig maar met muziek, en mode is echt iets heel anders. maar het is heel leuk om dit erbij te kunnen doen, een nieuwe creatieve uitdaging te hebben waarbij ik mensen leer kennen die met hele andere dingen bezig zijn.

Als je vanuit een compleet andere wereld komt, is het dan niet ontzettend moeilijk om zo’n overstap te maken? “Moeilijk niet, leuk wel! Het ontwikkelen van de Shoe Wraps is een proces waarin ik mijn creativiteit op een andere manier kwijt kan dan achter de piano. Maar ook een proces met ups en downs. Gelukkig heb ik veel hulp vanuit mijn netwerk.” Via een vriendin heeft Ivana een adres in Londen gevonden waar zij haar leer heeft gekocht. Om dit vervolgens in Servië te gebruiken om de Shoe Wraps te produceren. Van het productieproces heeft Ivana enorm genoten en veel geleerd. “Ik heb in de fabriek in Servië veel zelf moeten doen. Ik heb zelfs in de fabriek geslapen omdat ik dagen maakte van ruim 18 uur. Zo duurde het bijvoorbeeld wel twee dagen om het juiste naaipatroon te vinden.

Ivana met Shoe Wrap

Het produceren van de, met de hand gemaakte, collectie heeft Ivana dus uitbesteed. Verder heeft ze alles zelf gedaan. De lookbooks, de website, het ontwerp van de brochures en het ontwerp van de dozen, alles. “Ik heb hier zo ontzettend veel van geleerd. Het klinkt misschien als een cliche, maar elk klein probleem was een uniek leermoment. Aan het einde van de dag zie je de progressie, wat het leuk maakt om door te gaan.

De komende periode legt Ivana de focus op de PR, Marketing & Sales. “Voor mij wederom een uitdaging waarin ik veel hoop te leren. Waar zit mijn doelgroep? Hoe kom ik in de publiciteit? Zo lijkt het mij erg leuk om de Shoe Wraps in een blad terug te zien.” Ivana’s Shoe Wraps zijn voor nu nog alleen te vinden op IVACOLLECTION.COM.

Simone Dolk

“Schrijven vind ik het leukste wat er is. En de vibe van startups vind ik heerlijk. Wat een mooie combinatie om te schrijven over startups! Ik ben 31, woon in Amsterdam, geboren in Rotterdam en naast schrijven, maak je mij blij met koffie verkeerd, alles met gezouten karamel, rode wijn, gin tonic en een goed boek, hardlopen op een zonnige winterochtend, fietsen over de grachten en slap ouwehoeren met mijn vriendinnen. Naast mijn baan, ben ik nu bezig om mijn eigen bedrijfje op te zetten als zzp’er.”