Sneller én beter lezen: daar helpt UseClark de wereld meeHome » Portfolio Item » Sneller én beter lezen: daar helpt UseClark de wereld mee

Interview

De mannen van UseClark zijn lekker bezig. Ze hebben net een franchisedeal met David Covey (de zoon van...) gesloten om hun trainingen en software in 80 landen uit te rollen, stonden in de Telegraaf, Volkskrant én Metro en het vierde boek ligt sinds februari in de winkels. En Mark is net terug van Curaçao en Aruba, waar hij de eerste trainingen over de grens heeft gegeven. Tijd voor een bak koffie met Mark en Oscar over hun drijfveren, dromen en bedrijf.

Share:

UseClark

Grote kans dat je jezelf in de volgende statements herkent: lezen van een beeldscherm is vervelend. Want, je leest langzamer, je bent sneller afgeleid (Facebook is maar een tabje van je vandaan…) en de informatie dringt niet echt tot je door. En dat is een probleem. Een groot probleem. Niet alleen in Nederland, maar over de hele wereld. Want 80% van alle werknemers en managers moeten lezen om hun werk goed uit te kunnen voeren. Het lezen en verwerken van memo’s, mails, blogs etc kost al snel zo’n 3 a 4 uur per dag. Deze groep werkt dus enorm inefficiënt. Tijd voor actie!

“Neem bijvoorbeeld een advocaat of een wethouder, zij moeten heel veel lezen. Wij helpen hen om sneller, meer gefocust en beter te lezen. Zodat ze keuzes kunnen maken op basis van informatie.”

De missie
Het doel van UseClark is simpel. Mark zegt hierover: “Het lezen van beeldschermen makkelijker maken.” Oscar vult hem aan: “En beter!” “En beter,” herhaalt Mark tevreden en ze geven elkaar een boks. Ze zijn al goed op elkaar ingespeeld. “Soms lijken we net een getrouwd stel haha.”

Terug naar hun business. Oscar: “Neem bijvoorbeeld een advocaat of een wethouder, zij moeten heel veel lezen. Wij helpen hen om sneller, meer gefocust en beter te lezen. Zodat ze keuzes kunnen maken op basis van informatie. En ook het paperless office is één grote grap. Er wordt nergens zo veel geprint als in een paperless office, want dossiers en lange teksten vanaf het beeldscherm lezen, dat vindt men niet zo prettig. Wij willen deze groep helpen om sneller en beter te lezen.”

De software
Ok goede zaak. En nu hebben ze software ontwikkeld die ons, de lezer, helpt bij het lezen van een beeldscherm. Meer focus, meer onthouden en sneller lezen. Hoe werkt die software precies? Dat lieten ze zien aan de hand van een testje. I love testjes! Ik moest een rondje met mijn ogen maken, en dat leek meer op een ongecontroleerd vierkantje (aldus het publiek). Daarna moesten mijn ogen de pen van Mark volgen en guess what: een perfecte cirkel! Ok, door de beweging van mijn ogen te sturen, kan ik veel gerichter kijken. Eén van de uitgangspunten van de software die Oscar ontwikkelde.

De demo
Op hun website kan je een demo uitproberen: zeker even doen! Je krijgt dan een lap tekst voor je neus en je leest met een grijze balk mee. De snelheid van de balk kan je aanpassen naar je eigen leessnelheid. Het is even wennen en zoeken naar de juiste snelheid van het balkje… maar ik merkte wel dat ik echt gefocust was op de tekst en niet op alles wat eromheen gebeurde. En de software kan meer. Hij kan belangrijke zinnen uit de tekst filteren: de X-ray functie. En je kunt zelf ook gemakkelijk zinnen en alinea’s bewaren én delen. Handig als je met meerdere mensen hetzelfde document moet lezen.

“Toen ik na de middelbare school psychologie wilde studeren, moest ik veel lezen. En omdat ik erg dyslectisch ben, duurde dat heel lang. Ik heb me verdiept in snellezen: veel erover gelezen en verschillende trainingen gevolgd. Maar ik wilde meer!”

De achtergrond
De nut, noodzaak en toepassing is helder en ik ben benieuwd naar het verhaal achter Mark en Oscar. Oscar had me tijdens Haarlem Valley al een goede sneak preview gegeven over hoe ze met elkaar in het diepe sprongen. “Nadat we een misverstand hadden, merkten we dat we dat heel snel konden uitpraten en toen wisten we dat het goed zat.”

Mark is al 10 jaar bezig met snellezen: “Toen ik na de middelbare school psychologie wilde studeren, moest ik veel lezen. En omdat ik erg dyslectisch ben, duurde dat heel lang. Ik heb me verdiept in snellezen: veel erover gelezen en verschillende trainingen gevolgd. Door deze ervaring en mijn studie neuropsychologie heb ik een methode ontwikkeld die ik afgelopen jaren ook in het bedrijfsleven heb getraind. Bijvoorbeeld bij KPN, Menzis, Rabobank en verschillende ministeries. Maar ik wilde meer!”

De dromen
“Hoeveel meer?” vroeg ik. Een soortgelijke vraag had zijn business coach gevraagd: “Wat wil je: één bloemenwinkel of een keten door heel Nederland?” Hij wist het antwoord meteen: “De wereld!” Maar dat lukte hem niet alleen. “In een aantal dingen ben ik goed. Maar software bouwen is daar niet een van. Dat had ik wel nodig als ik die volgende stap wilde maken.” En daar was Oscar: software specialist, enthousiast over startups én sociaal. “Blijkbaar zijn er nerds die ook sociaal zijn…” Mark was verbaasd. Het klikte, ze praatten over hun visie op de business en over de toekomst. November 2013 proostten ze in de Bierfabriek op hun samenwerking en UseClark. De rest is geschiedenis.

De laatste boodschap
En nog een laatste boodschap aan iedereen die een Macbook heeft: als je voor 1 juni hun software downloadt via de website, krijg je hem levenslang gratis!

Simone Dolk

“Schrijven vind ik het leukste wat er is. En de vibe van startups vind ik heerlijk. Wat een mooie combinatie om te schrijven over startups! Ik ben 31, woon in Amsterdam, geboren in Rotterdam en naast schrijven, maak je mij blij met koffie verkeerd, alles met gezouten karamel, rode wijn, gin tonic en een goed boek, hardlopen op een zonnige winterochtend, fietsen over de grachten en slap ouwehoeren met mijn vriendinnen. Naast mijn baan, ben ik nu bezig om mijn eigen bedrijfje op te zetten als zzp’er.”